maandag 17 september 2012

Formeren 2012 - In Rap Tempo...

Dat gaat best goed, denkt Pindakaas!. Na het gezamelijke gesprek met de verkenner kunnen we er op zich wel van uit gaan dat Verkenner Kamp donderdag aan de vers-geïnstalleerde kamer gaat vertellen dat 'er een voldoende basis bestaat voor de vorming van een kabinet op basis van de programma's van beide partijen.' (Mogelijk gebruikt Kamp net wat andere woorden, maar: Pindakaas! heeft gezegd!). In feite is het nu wachten op de benoeming van een informateur, hoogstwaarschijnlijk een VVD'er, die poppetjes en plannetjes gaat zoeken en vergelijken.

Een paar dingen die de informateur aan de orde zal stellen:
De 1000 euro van Rutte. Is de PvdA het niet mee eens, maar het is geen halszaak (die zullen er weinig zijn, vermoed Pindakaas!).Hier kan een mooie middenweg gevonden worden, aangezien de PvdA heel veel toeslagen en heffingen inkomensafhankelijk wil maken. De 1000 euro van Rutte kunnen dan ingezet worden als korting voor een bepaalde groep (werkenden), op de loonheffing bijvoorbeeld.
Over inkomensafhankelijke heffingen en toeslagen gesproken, die komen voort uit de behoefte aan bezuinigingen. Ook bij het bezuinigingsbeleid kunnen de twee partijen elkaar wel vinden, denkt Pindakaas! Beide partijen concentreren hun bezuinigingen namelijk in andere gebieden. Door een samenwerking kunnen beide kanten toegeven en breed aan de uitgaven knabbelen. De terugkeer van de kaasschaaf, maar gecombineerd met veranderingen in de arbeidsmarkt (een definitieve invoering van deeltijd WW bijvoorbeeld, of een extra stimulans om kennis in bedrijven te behouden, of mee te werken aan opleidingen), verkleining van de overheid (Pindakaas! kan u meedelen dat het verschil in werklast tussen private en publieke sector best wel meevalt, trouwens. Het is niet zo dat ambtenaren niets doen, maar de termijnen die voor hun werkzaamheden staan is behoorlijk wat groter. daarnaast is er bij voorgaande reorganisaties en verkleiningen overhaast te werk gegaan, waardoor achterstanden zijn ontstaan die extra manuren nodig hebben. Wanneer die zijn weggewerkt en de tussenoplossingen die nu nog bestaan in een eindresultaat zijn veranderd, kan de overheid kleiner. Dat zal echter behoorlijk wat tijd kosten.) en een beperking van de hypotheekrenteaftrek.
Ja, de hypotheekrenteaftrek (HRA). Dat zal waarschijnlijk het grote geschil worden, de rest is op te lossen of een semantische differentiatie binnen de verschillende programma's. Maar ook bij de HRA kan er een opplossing worden gevonden: Beperking van het maximaal aftrekbare bedrag, bijvoorbeeld. De rente over hypotheken tot pakweg 600.000 kan worden afgetrokken, daarboven niet meer. Met, uiteraard, een overgangs-periode van een jaar of 5. Dan kunnen de hypotheekhouders aflossen tot het toegestane bedrag, wat dan overigens weer resulteert in lagere maandlasten, of een betere verhouding tussen aflossing/spaarinleg en rentebetaling. Zo'n oplossing is goed voor iedereen. En/of misschien de HRA beperken tot (nieuwe) hypotheken die maximaal 50% aflossingsvrij zijn. 'En' zou de voorkeur van Pindakaas! hebben. Alle hypotheken aan een maximum en als je dan 75% van je schuld niet wilt aflossen de komende 30 jaar, dan betaal je ook de rente over de lening maar.
Simpeler is nog geen voorwaarden aan de hypotheek te stellen, maar gewoon een grens te stellen aan het bedrag dat terug te krijgen is. Uitgaande van de laagste belastingschaal zou dat dan ongeveer 8100 euro zijn, laten we dat dan afronden naar 10.000 (Met een drempel van 1000), maar dat is dan ook het maximum - Dan gaat het over een hypotheek van 600.000 met een rente van 4,5% (en dat is dan weer op basis van 10 jaar vast). Voor een precieze vaststelling hebben we niet alleen de Algemene Rekenkamer (die kunnen wel rekenen), maar ook het Centraal Plan Bureau.

Maar goed. Het duurt waarschijnlijk toch nog een paar weken, maar Rutte II (VVD/PvdA) komt er aan, denkt Pindakaas!. Met één minister méér voor VVD en een PvdA'er op Financiën. Tenzij ze natuurlijk belsuiten Jan Kees de Jager te vragen om partij-onafhankelijk op te treden als Minister (wat Pindakaas! dan weer leuk zou vinden.) Kamp zal meedoen in een nieuwe ploeg, Edith Schippers ook. VVD wil defensie, waarschijnlijk ook Financiën, maar dat is een Vice-Premier ministerie, dus voor de PvdA. Omde verhoudingen recht te trekken zou PvdA Economische Zaken kunnen en Binnelandse Zaken. Mag de VVD het Buitenland doen.

Goed, voor nu: later meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten