zaterdag 1 september 2012

Verkiezingen 2012... ChristenUnie (Lijst 8)

De ChristenUnie heeft zijn programma in 7 kernpunten opgedeeld, of eigenlijk in 7 'fundamentele veranderingen':

7. Europa: minder en beter

Op zich zijn het vrij weinigzeggende kopjes die de CU hier neerzet. De algemeenheid van de de beschrijving laat niet echt een beeld zien van waar de CU naar toe wil, buiten Europa: minder en beter. Daar sluit de CU zich aan bij de groeiende eurosceptische beweging, waarvan Pindakaas! geen fan is. Wat dat betreft heeft Pindakaas! behoorlijk pech deze verkiezingen, want Europa lijkt een scheldwoord te worden, een angstvisioen van verloren identiteit en opgaan in de massa, van verarming en het verlies van soevereiniteit. En inderdaad, Europa moet democratischer, maar minder? Dat vindt Pindakaas! niet.

Onder een vrije en verantwoordelijke samenleving verstaat de CU een samenleving waarin mensen voor elkaar opkomen, waarin mensen elkaar steunen en waarin voorzieningen goed geregeld zijn. De CU heeft tie punten waar ze hier hun aandacht op vestigen, waarvan de meeste een sociale ondertoon hebben. De focus ligt in ieder geval niet op het individu, maar op de samenleving en de maatschappij.

Als een van de weinige partijen wil CU niet dat er een sociaal leenstelsel komt in plaats van de basisbeurs. Daarnaast willen ze de OV-Jaarkaart ook beschikbaar maken voor MBO-leerlingen. Ze bieden ook ruimte aan het onderwijs en willen belastingvoordelen invoeren voor gezinnen met jonge kinderen. En, zoals het een partij betaamt die zulks een aandacht vestigt op gezin en het beschermen en opvoeden van de jeugd, een verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol naar 18 jaar (want dat werkt zo goed in Groot-Brittanië en de Verenigde Staten...). Buiten dat, een verhoging van de kinderbijslag en kindgebonden budget, niet door deze te verhogen, maar door de kinderopvangtoeslag te verlagen - goedkopere opvang betekent dat je meer hebt aan je kinderbijslag. Pindakaas! ziet dat op zich wel zitten, maar had liever een inkomensafhankelijke kinderbijslag gezien.

Onder een betrokken en betaalbare zorg verstaat de CU ook het verwijnen van de abortuswetgeving. ' De wetgeving die abortus en euthanasie legaliseerde was een verkeerde weg.' zeggen ze. En natuurlijk, ongewenste zwangerschap of ondraaglijk lijden brengt veel leed met zich mee, maar er kan ook anders mee omgegaan worden. Begrijp Pindakaas! niet verkeerd, abortus of euthanasie is altijd een laatste optie, maar wel een optie die aanwezig moet zijn. Een terminaal patiënt die een lange lijdensweg voor zich ziet moet de kans hebben om waardig uit het leven te vertrekken. Dat daar zorgvuldig mee moet worden omgesprongen - net als met abortus - moge duidelijk zijn. Wat ondraaglijk lijkt, hoeft niet zo te zijn. En toch moet het kunnen. Ook abortus moet breder beschikbaar zijn dan enkel wanneer het leven van de moeder op het spel staat. Vooropgesteld dat het niet makkelijk is om tot de keuze tot abortus te komen is het ook een behoorlijke ingreep die artsen niet zomaar zullen uitvoeren. Het strafbaar stellen van abortus is een stap terug in emancipatie.

Een evenwichtige en toegankelijke arbeidsmarkt kan volgens de CU ontstaan in een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Ook willen ze loonmatiging en dat werknemer en werkgever verantwoordelijk zijn voor het vinden van nieuw werk bij boventalligheid. De werkgever blijft een jaar lang verantwoordelijk voor personeel dat ontslagen wordt. En uiteraard willen ze positie van ouderen verbeteren, de WW aanpassen en ZZP'ers meer kansen bieden (door het instellen van een werkpool, die na 3 jaar en uitzicht op nieuw werk 5 jaar werk garandeerd). Die pool is een beetje vreemd, want waarom zou een ZZP'er zich daarin mengen als een volgende opdracht al in zicht is? Is het dan niet beter om die open te stellen voor ZZP'ers die al enkele jaren succesvol werken, maar géén opdracht tegemoet zien?

Ook wil de CU een gezonde en rechtvaardige woningmarkt. Dat betekent dat een hypotheek wordt afgelost, waar Pindakaas! achter staat. Minder schuld is meer vermogen etc. En, CU is bereid de Hypotheekrenteaftrek aan te pakken. Nu is dat alleen niet bepaald ingrijpend: Het maximale bedrag waarover de renteaftrek geldig is wordt verlaagd tot 750.000 euro. Dat zijn nog behoorlijk kasten van huizen als je het Pindakaas! vraagt. Maar het bedrag wordt daarna met jaarlijkse stappen verlaagd tot ... 500.000 euro. Nou, dat scheelt. Het probleem met de Hypotheekrenteaftrek is dat men meer hypotheek neemt dan eigenlijk kan. Dat is volgens Pindakaas! iets dat voorkomen moet worden. Dat lagere inkomens een tegemoetkoming krijgen en dat starter ontzien worden, dat mag. Maar wanneer mensen een huis van 600.000 euro willen kopen, dan zullen ze toch zelf in moeten kunnen staan voor de hypotheek. Een verstopt belastingvoordeel voor de rijksten is iets dat nooit de bedoeling was, denkt Pindakaas!.

Onder de noemer een Groene en Sterke economie wil de CU innovatie ondersteunen. Ook lagere lasten voor ondernemers en hogere lasten voor vervuilende productie. Beter voor het milieu, lastenverlaging voor het creëren van werk. BTW-verlaging voor de bouwsector (tijdelijk) en tijdelijke maatregelen om uit de crisis te komen. Weinig nieuws onder de zon op dit gebied.

Maar de CU wil absoluut niet naar een politieke unie binnen Europa. Toch zijn de eerste stappen daartoe al lang geleden gezet. En een politieke unie is wellicht de enige manier om een goed economisch beleid te kunnen voeren om de de Euro te ondersteunen. Was de EU al een politieke unie, dan was er meer slagkracht om de huidige crisis te bestrijden. Pindakaas! is voor een sterker Europa, onder het voorbehoud dat het niet overhaast gebeurd.

Al met al heeft de ChristenUnie een mooi middenprogramma, dat zich duidelijk baseert op hun christelijke overtuiging. De afbraak van zelfbeschikkingsrechten en de weigering om te geloven in een sterke Europese samenwerking zijn de grootste afknappers voor Pindakaas!. Daarbij, Pindakaas! vindt dat confessionele partijen zich op een gevaarlijk randje bevinden tussen kerk en staat, waarbij soms de kerk het wint, wat geen goede ontwikkeling voor de staat is. Dat zijn al drie redenen om iets anders te kiezen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten