maandag 10 september 2012

Verkiezingen 2012... Wat Pindakaas! nog rest (Nederland Lokaal, NXD, Democratisch Politiek Keerpunt, CDA, D66, blanco)

Het is al bijna zover. Nog heel even en de verkiezingen zijn een feit. En nog steeds weet Pindakaas! het niet. Heel even nog en een snelle beschouwing van de partijen die nog niet aan bod waren gekomen:

NXD: staat in slechts één kieskring geregistreerd (Amsterdam). Pindakaas heeft even gezocht, maar vond niet meer dan dit (op parlement.com):

De Politieke Partij NXD heeft als lijsttrekker Anil Samlal. De partij wil een samenleving realiseren waarin burgers in staat worden gesteld om zelfstandig hun levensdoelen na te streven op alle terreinen van het maatschappelijke leven. Hierin mag geen onderscheid gemaakt worden tussen sekse, leeftijd en herkomst van de burgers. Meer informatie over deze partij is niet bekend.

Geen eigen website
 
 
Ook de partijleider zoeken levert weinig op, buiten zijn CV. Op basis hiervan kan men een politieke partij toch niet serieus nemen? NXD valt dus af. Maar ja, Pindakaas! stemt niet in Amsterdam, dus dat was sowieso al het geval.
 
Democratisch Politiek Keerpunt: Brinkman presenteert zichzelf als Wilders met gevoel. Aan de ene kant probeerde hij al jaren de PVV tot een democratisch geheel te vormen, wat vóór de man spreekt, maar aan de andere kant, hij is gewoon een PVV'er die een eigen partij heeft opgericht omdat hij zelf te weinig in te brengen had. Pindakaas! denkt overigens dat hij dat vooral heeft gedaan om de vergoeding en het wachtgeld van een fractievoorzitter te krijgen. Wanneer hij uit de kamer vertrekt, na 12 september, doet hij dat waarschijnlijk met een lach op zijn gezicht en een borrel die op hem wacht. Nee, Brinkman is het ook niet.
 
CDA: De Christen-Democraten waren een macht om rekening mee te houden, vroeger. Zeker in de buitengebieden waar Pindakaas! zijn jeugd doorbracht - de macht van het CDA was onbreekbaar en alomtegenwoordig. Tja, goede katholieken blijven elkaar trouw. Na Balkenende helemaal ingestort. Pindakaas! zal daar geen traan om laten. Pindakaas! heeft nooit iets om het CDA gegeven. Nou ja, één keer, toen zijn leraar verkiesbaar was voor de gemeenteraad heeft Pindakaas! een poster achter zijn raam gehangen. Maar ja, Pindakaas! was 8... Nog steeds spijt van trouwens. En het is nu niet dat de CDA een slechte partij is. Op zich zijn ze heel vriendelijk, sociaal en meelevend, maar vooral afhankelijk van hun leider. Onder Lubbers was het CDA een katholieke partij, onder Balkenende Calvinistisch, nu, met Buma, nog steeds protestants? Maar dan een beetje roomser? Nee, CDA is een goede middenpartij, die voor Pindakaas! toch net wat te veel naar rechts hangt en te veel in de melk te brokkelen heeft gehad. Voor Pindakaas! hoeft het niet hoor, hoewel het natuurlijk erger kan.
 
D66: De Democraten uit 1966 zijn uitgesproken pro-Europa, iets wat Pindakaas! zeer waardeert. De toekomst voor een stabiele wereld ligt in internationale samenwerking. Samenwerking die verder gaat dan handelsverdragen en open grenzen. Ook de democratisering van Europa is daarbij van belang. Invloed van de kiezer in Brussel is van levensgroot belang. De aandacht die D66 hiervoor vraagt is een daarmee een heel belangrijke reden voor Pindakaas! om daar naar toe te neigen. Anderzijds, D66 wil ook een versoepeld ontslagrecht, waar Pindakaas! zich dan weer helemaal niet in kan vinden. En daardoor kan de twijfel niet meer worden dan twijfel over D66. Het is een partij die een balans weet te creëren tussen ideëen waar Pindakaas! het mee eens en niet mee eens is. Voordeel is dat Pechtold een zéér bekwame politicus is, in ieder geval waar het het debat betreft. Maar ook hier is er een schaduwkant - Pindakaas! heeft dingen gehoord over Pechtold - uit betrouwbare bron, dus niet van een journalist, maar van iemand die hem kent - die wat minder zijn. Wat voor de rest weinig met D66 te maken heeft, maar er wel effect op uitoefent. Beetje gladjes wordt het ineens, een partij voor patsers, voor een elite die de rest van de bevolking nog moet opvoeden... Nee, D66 wordt het ook niet, tot ze wat strakker links zijn. Dat radicale midden van Pechtold is op het moment nog teveel een evenwichtsoefening tussen extremen en nog niet genoeg in balans.
 
Is er dan echt geen aprtij voor Pindakaas!? Blijft er dan echt maar één optie over? Blanco stemmen lijkt dan een oplossing. Maar, helaas, een blanco stem geld als ongeldig. Het heeft evenveel nut als levensgroot op je stembiljet schrijven dat je op Pindakaas! stemt (hint hint). De uitgebrachte blanco stem heeft geen enkele invloed op de uitslag, enkel op het opkomstpercentage (net zoals heel groot Pindakaas! op je stembiljet schrijven). Nog niet zo heel lang geledenw as dat echter anders. Blanco stemmen telden gewoon mee, waardoor de relatieve groottes van de deelnemende partijen veranderden - en daarmee de zetelaantallen. Stel dat er 100 stemmen worden uitgebracht over 4 partijen (voor het gemak in een verdeling van 40, 31, 20 en 9). De percentages die de partijen behalen zijn  nu makkelijk en vertalen zich naar (in een kamer van 15 zetels) 6, 4.65, 3 en 1.35 zetels. Aangezien halve zetels niet bestaan is er sprake van een restzetel, die naar partij 2 gaat, aangezien zij 65% van de overgebleven stemmen hebben gehaald. Maar als Blanco stemmen ook nog meetelt wordt het anders: stel van de 100 stemmen zijn er 7 blanco. Verder zijn de partijen relatief even groot gebleven. dan zijn er 93 stemmen te verdelen over 4 partijen. Eén op één omgerekend zijn dat respectievelijk 37,2; 28,83; 18,6 en 8,37 stemmen. Het aantal zetels wordt dan 5,58; 4,3245; 2,79 en 1,2555. Botte afronding naar hele zetels geeft de verdeling 5, 4, 2 en 1 (totaal = 12, betekent 3 restzetels) De resterende 3 zetels worden verdeeld naar rato van de overgebleven stemmen. 0.58, 0.3245, 0.79 en 0.555 (samen 2.2495). De eerste restzetel gaat naar partij 3, die daarmee op 3 zetels uitkomt. De tweede restzetel gaat naar partij 1, die uitkomt op 6 zetels. de laatste restzetel gaat naar partij 4. die zijn tweede zetel binnenhaalt. Zo wordt de uiteindelijke uitslag 6, 4, 3 en 2 zetels. Toch net iets anders dan de uitslag zonder blanco (6, 5, 3, 1). De kleine partijen hebben er baat bij dat Blanco stemmen geldig is en meetelt in de verdeling. Zeker wanneer restzetels een beslissende invloed hebben is het aantal stemmen per zetel van belang. Het scheelt of 20 stemmen  drie zetels bij elkaar halen of 20 en een beetje. Nu is 7% best een hoog percentage blanco stemmen dat heus niet voor zal komen (in 2010 was het 0.09%, maar toen golden ze als ongeldig en had Wilders ze geclaimd. Eerder werden ze niet geteld, maar hadden wel een invloed op de kiesdeler).
 
Pindakaas! is overigens wel van mening: Niet Stemmen is Geen Optie. Dan nog liever blanco.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten