vrijdag 31 augustus 2012

Verkiezingen 2012... Liberaal Democratische Partij (Lijst 17)

Op de website vande liberaal-democraten staat een link naar hun 'Unieke Kernpunten'. Opvallend hierbij is dat bij het eerste punt al wordt gezegd 'overeenkomstig SP, PvdA en PVV'. Dat komt een beetje raar over als je het over unieke punten hebt.
Soit, het zij zo. Het handige van een lijstje zoals dit, is dat je snel kunt zien wat nu echt van belang is voor een partij. In dit geval is dat een lijstje van 8 punten: Gezonde Economie, Economische Vrijheid, Europa, Zorg, Onderwijs, Wonen, Milieu: een groene markt en Informatie. Qua Gezonde economie is LibDem het een (zoals gezegd) met SP, PvdA, PVV. Ook op andere punten wijzen ze op overeenkomsten met anderen: Met betrekking tot het milieu wijzen ze er op dat ze dezelfde doelstelling hebben als GroenLinks, maar effectiever zijn. En bij Informatie verwijzen ze dan weer naar de Piratenpartij. Laten we eens gaan kijken naar de 'unieke' punten...

1 - Gezonde Economie.
LibDem wil éérst investeren, dan pas bezuinigingen. In feite een Keynesiaanse opvatting. We maken nu schulden om de financiën lopende te houden en als alles weer loopt, dan betalen we af. Een heel gangbare opvatting, die vooral geschikt is om op korte termijn een situatie te verbeteren. In feite forceert met economische groei in de eerste helft van de periode en tempert die in de tweede helft.
Er is waarschijnlijk onoverkomelijk om de schuldenlaast te verhogen de komende jaren, maar dit moet gekoppeld worden aan hervormingen waarbij overheidsinkomsten worden bevorderd denkt Pindakaas!. De Hyptheekrente afschaffen bijvoorbeeld. Het teruggeven van (een deel van) de betaalde rente is een domper op de overheidsinkomsten, zeker aangezien de hypotheek ook bijdraagt aan een hogere schuldenlast, waardoor ook de vermogensbelasting lager uitvalt bij huiseigenaren. Alleen maar investeren/investeringen stimuleren is onvoldoende.

2 - Economische Vrijheid.
Een beetje een vaag geformuleerd punt: 'Ruimte voor ondernemerschap, maar ook een sociaal vangnet. Niemand mag nuiten zijn schuld tussen wal en schip vallen. Maar burgers hebben hierin ook een grote eigen verantwoordelijkheid. Een uitkering is geen vanzelfsprekend langdurig recht.' Dat er geïnvesteerd moet worden is duidelijk, na punt 1. Maar blijkbaar betekent Economische Vrijheid dat werkelozen beperkt ondersteund worden. Productiviteit loont...

3 - Europa
Europa is noodzakelijk, maar hoeft niet verder te groeien. Wel moet het democratischer. Vooral de laatste zin uit dit punt, 'De weeffouten bij het invoeren van de euro kunnen ook anders worden opgelost', geeft aan dat LibDem eigenlijk vindt dat Europa te veel macht naar zich toe trekt.

4 - Zorg
De regie over de zorg moet terug van de verzekeraar naar arts en patiënt. Geen aandacht voor de kosten hier. LibDem wil de zorg weer socialer maken en patiënten meer vrijheid bieden.

5 - Onderwijs.
Volgens LibDem is onderwijs meer dan alleen kennis vergaren, maar moet het ook mondige en sociaal vaardige burger opleveren. Dat is een mooie visie op onderwijs, maar wat gaat er mee gebeuren? Wordt er meer geïnvesteerd? Beetje bezuinigd?

6 - Wonen
LibDem wil een grondige analyse van de woningmarkt en dan maatregelen die ervoor zorgen dat er een stabiele en gezonde markt ontstaat, op basis van wat volgens de analyse de ideale markt zou zijn. De maatregelen die nu worden genomen zijn Ad Hoc en funest, vinden ze. Pindakaas! leest hierin vooral 'Dat moeten we nog bekijken' en voorziet enkele jaren uitstel.

7 - Milieu: een groene markt.
Een CO2 heffing. Vervuilende producten worden dan duurder, duurzamer betekent goedkoper. Goed voor het milieu en de klant blijft koning. Het zal de producenten moeteen dwingen tot duurzamer productie, omdat ze anders te duur worden.

8 - Informatie
Algemene informatie moet zo breed mogelijk ebschikbaar zijn. En muziek moet gratis te draaien zijn. En lege cd's e.d. moeten zonder heffing verkocht worden. Pindakaas! hoort liever dat de Creative Commons gevolgd worden - Gratis voor niet-commerciële doeleinden, zolang de maker zijn credits krijgt.

De Liberaal Democraten lijken vooral gespitst op vrijheid van de burgers. Niet verkeerd natuurlijk, maar de bovenstaande punten zijn voor Pindakaas! onvoldoende aantrekkelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten