dinsdag 7 augustus 2012

Verkiezingen 2012... SOPN (Lijst 19)

SOPN staat voor Souverein Onafhankelijke Pioniers Nederland. Ook staat het voor de uitgangspunten van het verkiezings programma: Samenhang, Openheid, Participatie, Natuurzuiver. Na lezing van de inleiding heeft Pindakaas! eigenlijk nog geen echte bezwaren (tot nog toe niet eerder voorgekomen). Nou ja, ze zeggen wel dat ze vanuit een (w)holistische grondslag werken, dat vindt Pindakaas! eigenlijk New Age-gewauwel waar niemand wat aan heeft. Maar goed, hoe ze het zelf ook noemen, het idee dat er vanuit de samenleving en op kleinere schaal gewerkt wordt heeft zo zijn voordelen - snelheid in het proces is al een groot voordeel, ondersteuning van de direct betrokkenen is makkelijker als die er bij worden betrokken en een groter 'wij-gevoel' misschien?
Het tweede uitgangspunt - Openheid - is iets wat sowieso nagestreefd moet worden, al vindt Pindakaas! dat niet iedereen echt alles hoeft te weten. Veel informatie is niet van belang voor niet-betrokkenen en het delen van die informatie vergt extra en onnodige inspanningen. Ook gevoelige informatie zou niet persé gedeeld moeten worden - ze is niet voor niets gevoelig. Maar, openheid is goed voor controleerbaarheid en het afdwingen van rekenschap. De WOB is een goed iets, waar Pindakaas! volledig achter staat, dus wat dat betreft kan Pindakaas! zich ook vinden in SOPN wat dit betreft.
Participatie is vergelijkbaar met Samenhang - het kleinschaliger opzetten van de overheid, op lokaal niveau, regionaal niveau enz., zorgt ervoor dat burgers makkelijker actief kunnen worden binnen hun regio en makkelijker betrokken worden in beleid(maken) - het gaat immers om de achtertuin, zeg maar. Een leuk extra'tje dat de SOPN toevoegt is de representatieve stemming in de tweede kamer. Wanneer 80% van de achterban vóór is en 20% tegen, stemt 80% van de fractie vóór en 20 % tegen. Buiten de moeilijkheden die dit met zich meebrengt (bij een enkele zetel is het niet te doen, eigenlijk met twee ook niet, misschien met drie zetels wel, maar dan moet je goed gaan afronden. Eigenlijk werkt het pas een beetje vanaf 5 zetels) is het wel een leuk idee. Alleen, hoe meet je dat? vraag je het enkel aan je leden, of schakel je Maurice de Hond in? Misschien een denktank via internet?
De N in SOPN staat voor Natuurzuiver. Eigenlijk willen ze alles duurzaam en groen. Dat noemen ze natuurzuiver. (Inclusief 'Natuurzuivetr Bankieren' trouwens)

De uitgangspunten zijn wel in orde - maar bij de uitgewerkte punten gaat het volgens Pindakaas! toch een beetje fout. Niet bij de (in feite) communistische heilstaat die ze willen inrichten (met een gegarandeerd basisinkomen, maar zonder arbeidsplicht), of bij de her-nationalisering van NUTS-bedrijven, zoals elektra- en waterleveranciers en de posterijen, maar bij het 'Stopzetten van de financiering van onderwijsinstellingen en onderzoeksinstituten'. In plaats daarvan wil SOPN iedere Nederlander, bovenop zijn gegarandeerd basisinkomen, een 'ontwikkelbudget dat naar eigen keuze en timing kan worden aangewend voor de financiering van persoonlijke ontwikkeling.' Lijkt Pindakaas! geen goed idee. Vooral onderzoeksinstituten, maar onderwijsinstellingen ook (in mindere mate), zijn niet alleen gericht op onderwijs van de studenten. Er wordt ook gewerkt aan ontwikkeling van nieuwe producten, aan vernieuwing etc. Als de financiering daarvoor wegvalt, waar komt dat dan vandaan? Eerder heeft Pindakaas! al gezegd dat er (voornamelijk in de Bètawetenschappen) een grote private geldstroom is, maar die is niet groot genoeg om de hele sector te dragen. Het budget over het volk verdelen met de medeling 'als je iets wil leren, ga je gang' lijkt me niet productief. Maar de zin erna is erger: 'Gelijktijdig wordt de leeftijdsgebonden leerplicht afgeschaft, en vervangen door het leeftijdloze ontwikkelrecht'. Pindakaas! is er van overtuigd dat niemand zijn hele leven wil leren. En dat concentreert zich in een periode rond de leeftijd van 14 tot 16 (ongeveer). Welke Puber gaat naar school om een andere reden dan dat hij/zij moet? Daarbij heeft iedereen nu al het recht op ontwikkeling - als het al niet de plicht is vanuit de werkgever of uitkleringsinstantie. Het is verdorie nog belastingaftrekbaar ook - je krijgt je studiekosten terug (min de drempel uiteraard, maar over het algemeen lukt het wel).
Ook het volgende punt, 'Monetaire stabiliteit', is niks voor Pindakaas!. SOPN wil terug naar een eigen valuta en een verbod op zowel financiële producten als het hanteren van rente. De bank wordt een oude sok. Wat is de waarde van een Bank dan nog, als het enkel een spaarpot is? Het invoeren van een eigen valuta is een non-oplossing voor de financieel-economische crises waar europa/de wereld in zit: De kosten wegen niet op tegen de baten, dat als eerste, en de waarde van de munt is afhankelikj van omringende munten, of - als we heel ver teruggaan - van de goudstandaard, die ook weer afhankelijk is van marktbewegingen. In feite kun je beter de Nederlandse Euros Guldens gaan noemen. (Overigens is Pindakaas! van mening dat iedereen die Euri zegt (en zeker iedereen die Euries gebruikt) een Educatieve Maatregele Nederlands moet volgen, ook wel bekend als 'Nederlands als tweede taal').

Dus, tot zover SOPN. Het begon veelbelovend en toonde goede uitgangspunten, maar achter de twee vorige standpunten kan Pindakaas! zich niet scharen. Er zijn nogal wat meer punten waar Pindakaas! zich niet in kan vinden trouwens: het verbieden van alle Genetisch gemanipuleerde voedselproducten (Laten we beginnen met Maïs! zegt Pindakaas!, dat hebben de Maya's 2000 jaar geleden behoorlijk gemanipuleerd op genetisch niveau. Ook moeten we terug naar de oer-aardappel 'Dag Bintje!' Zwaait SOPN, 'Dag Nieuwe Aardappel!'); Afschaffen van Diagnose-behandel-combinaties - verbiedt dat ook het nemen van asperine bij hoofdpijn?; Afschaffen van omzetbelasting en dat alleen nog Nederlandse organisaties op Nederlands grondgebied mogen opereren (Pindakaas! verwacht dat Shell hier iets tegen heeft, of Hoogovens/Tata Steel, beide Nederlands, maar niet helemaal. En, zouden Nederlandse bedrijven dan nog internationaal voet aan wal kunnen krijgen? Mag dat dan nog? Krijgen ze de kans überhaupt?).
Toch heeft SOPN nog een paar goede punten: Kilometerheffing, nationalisering van de gezondheidszorg en ... Eigenlijk waren dat ze wel. Uit de rest van het programma spreekt een beetje een tegenstrijdige visie. Van de ene kant zien ze de wereld als één geheel, moet alles samen gebeuren, maar Nederland moet het wel alleen doen - geen lid meer van internationale samenwerkingen, niet meer van de NAVO of EU. Dat spreekt de hang naar een communistische heilstaat tegen: SOPN wil af van eigen grondbezit, private energievoorzieners, pensioen, subsidies en uitkeringen (Pensioen is overbodig, want niemand is verplicht te werken, maar iedereen mag,  subsidies en uitkeringen zijn ondergebracht in het gegarandeerd basisinkomen en alles wat je extra nodig hebt moet je zelf betalen).

Pindakaas! kan eigenlijk maar één conclusie trekken: SOPN is een communistisch-populistische partij. Populistisch in zijn financiele en internationale politiek, communistisch in zijn sociale politiek. Ze schofferen de wetenschappelijke sector (door alle financiering weg te halen) en beschouwen de mens als een zeer individueel groepslid. Iedereen is gelijk in zijn uniciteit, of zoiets. Blijkt dat (w)holisme uit de inleiding toch een grote invloed te zijn. En een grote drempel. SOPN zijn dromers die geen, of weinig in ieder geval, besef van oorzaken en gevolgen en het politieke proces hebben. Het stemadvies van Pindakaas! is dan ook: Niet Doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten