dinsdag 2 oktober 2012

Uit de losse pols - Muse: the 2nd Law

Allereerst wil Pindakaas! de VPRO bedanken. Nogmaals is bewezen dat de luierpaal op 3voor12.nl zijn doel dient. Voor luiaards zoals Pindakaas! is het een excuus om gewoon thuis te blijven in plaats van naar de platenboer te gaan om te luisteren hoe dat nieuwe album klinkt. Niet dat Pindakaas nu zo vaak naar de platenboer rent, maar goed. Voordat LaLaLand zijn deuren sluitte kwam het toch best regelmatig voor.

Pindakaas! heeft naar het 3FM en 3voor12 Album van de Week geluisterd. Het nieuwe album van Muse, the 2nd Law. Door de naam van het album moest Pindakaas! aan Newton denken: de tweede wet van Newton stelt: De verandering van de beweging is recht evenredig met de resulterende kracht en volgt de rechte lijn waarin de kracht werkt (definitie van Wikipedia getrokken - Pindakaas! is verre van een natuurkundige). Kort gezegd: als je iets duwt, dan verander je de baan van het object.

Muse lijkt zelf onderhevig te zijn aan die tweede wet van Newton. Het hele album door zat Pindakaas! zich af te vragen hoe dat liedje ook al weer heette. Elke track refereerde aan klassiekers, aan andere bands. Een hommage zou je kunnen zeggen, flink geïnspireerd door misschien. Maar er is ook zoiets als te veel invloeden van buitenaf.

Het album opent met een lied dat niet zou misstaan als openingstrack voor de nieuwe Bond-film, met bijpassende titel Supremacy. Het daar op volgende Madness liet Pindakaas! toch vooral denken aan Faith (van George Michael). Panic Station 'eert' Another One Bites the Dust (Queen) door de halve baslijn over te nemen en legt daar een Peter Gabriel liedje overheen. En in Follow Me herkende Pindakaas! I Will Survive (Gloria Gaynor), Pet Shop Boys en U2's I Will Follow (hoewel dat ook een ander liedje uit die periode kan zijn). In de andere tracks is Queen onmiskenbaar aanwezig, net als vele andere invloeden. Gebaseerd op the 2nd Law kan Pindakaas! wel een onderbouwde gok doen naar de inhoud van de platenkast van de heren Muse:

Queen
U2
Gloria Gaynor (vooral de Giorgio Morodor albums)
Pet Shop Boys
Pater Gabriel / Genesis
Pink Floyd
Nine Inch Nails
Tool / Perfect Circle
Rammstein
Music From and inspired by James Bond: {insert Title here} (maar dat zou ook The London Symphony Orchestra plays James Bond kunnen zijn)
Wagner
Best of the 80s: The Synthi-pop Years

Goed, dat is een interessante collectie - breed in stijl, beslaat een flinke periode van de muziekgeschiedenis en het zijn kwalitatief goede bands. Maar waar blijft Muse in dat alles, kun je je afvragen. Dat antwoord is makkelijk gegeven: Muse is overal op het album. The 2nd Law is een bombastisch geheel, tot aan het pretentieuze toe. Niet alleen liggen alle instrumenten dik over elkaar heen, wordt er veel gebruik gemaakt van orkestraal gedoe, ook de zang van meneer Bellamy is überdramatisch, zoals de duitsers dat zo mooi zeggen. Bellamy lijkt bij tijd en wijlen een gemankeerde opera-zanger die zijn heil heeft gezocht in popmuziek.

The 2nd Law is een muur van geluid, een vloedgolf van invloeden en wat Pindakaas! betreft een overdaad aan Muse. Voor fans waarschijnlijk een leuk album, voor Pindakaas! te veel een trucje (dat typische Muse-bombasme), te weinig origineel en te veel teruggrijpen op anderen. Qua stijl wordt het album weinig een geheel, maar de manier waarop de liedjes in elkaar zitten lijkt steeds dezelfde. Afgaande daar op is de tweede wet van thermodynamica beter van toepassing dan de tweede wet van Newton. Die stelt namelijk: De entropie van het heelal neigt naar een maximum (zoals Rudolf Clausius het zei tenminste). Hoewel Muse een stilistisch redelijk chaotisch album heeft afgeleverd, leveren ze die chaos volgens een vast patroon. The 2nd Law neigt naar entropie, ware het niet dat er nog wat energie van buitenaf wordt toegevoegd. Anders gezegd: Muse zelf heeft entropie bereikt, dat ze zich zwaar laten inspireren door anderen voegt nog wat variatie op het album toe.

Zie daar het nut van de luisterpaal: heeft Pindakaas! tenminste geen tijd verspilt met naar de platenboer loopen en teleurgesteld weer naar huis vertrekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten