vrijdag 17 november 2006

Rustdag in de campagne

Net op die ene dag dat iedereen het een beetje rustig aan ging doen tijdens de campagne komt het nieuws uit Irak: Nederlandse militairen hebben gevangenen mishandeld. "Er zijn dingen gebeurd die niet passen in de instructie", aldus een woordvoerder. Maar later vandaag zegt Kamp (Defensie) dat de marechausse na een onderzoek (in 2003) geen strafbare feiten heeft gevonden. Dan begint de vertwijfeling zich op mijn gezicht zichtbaar te maken.

Is de gewelds-instructie dan beperketer dan de wetgeving? En hoe kan het dat de gebruikte verhoortechnieken (mensen wakker houden, desoriënteren, harde muziek...) niet strafbaar zijn? Een paar weken geleden stond het land op zijn kop toen bleek dat de amerikanen dit deden (wat ze geheel onverwachts toegaven). En dan zijn er nog de reacties uit de ministerraad: Balkenende reageerde 'geschokt', Bot stelde uiterst duidelijk dat 'dit soort dingen natuurlijk niet mag gebeuren' en Kamp? "Ik moet eerst de basisfeiten hebben, en, nog beter: "Er is niks strafbaars gebeurd". En dan toch een onafhankelijk onderzoek inzetten.

Het bijt een beetje. Eerder deze week kwam Kamp ook al in opspraak, toen de bond voor militairen een negatief stemadvies voor de VVD gaf, en nu blijkt dat deze minister 3 jaar geleden al wist van de "hardhandige tactische ondervragingen", terwijl de vakbond er pas twee dagen geleden van hoorde. Bos heeft wel iets met zijn "dit riekt naar een doofpot".

Geen opmerkingen:

Een reactie posten