woensdag 11 februari 2009

Crisisberaad

De coalitiepartijen hebben besloten om donderdag met elkaar in gesprek te gaan om te kijken of ze nog wel verder willen. Dat is natuurlijk allemaal de Schuld van Wouter, omdat die zei dat geen enkele optie werd uitgesloten in de strijd tegen de krediet-crisis. "Is er dan niets meer Heilig?" ontsnapte aan Balkenendes lippen nadat hij gehoord had dat Rouvoet niet alleen het regeerakkoord ter discussie stelde, maar ook opperde dat de hypotheekrente eens bekeken kon worden. Die gouden koe kan er uit zal hij gedacht hebben. Want laten we wel wezen, waar is die hypotheekrente nu goed voor, behalve zelfverrijking?
maar goed, Rouvoet gooide knuppel in het hoenderhok en Wouter zag het aan. Nou ja, hij zegt niet meteen nee. Normaalgesproken kan Bos natuurlijk niet beginnen aan het afschaffen van de hypotheekaftrek, niet nu in ieder geval. In de eerste plaats natuurlijk vanwege het regeerakkoord. Goed, een van de regeringspartijen heeft geroepen dat "we het daar nog maar eens over moeten hebben". De kredietcrisis speelt in dit geval een gunstige rol voor Bos, aangezien hij in populariteit (en dus draagvlak) is gestegen sinds hij zo krachhtdadig de banken opkocht. Maar ja, dat is nu tanende, zeker als er nu eens een goed gesprek wordt gehouden over of we nog wel verder willen samen...]
Een tweede reden is dat Bos ook wel slim genoeg is om in te zien dat in een krisis als deze iedere mogelijkheid om meer geld in de handen van de bevolking te stoppen moet worden aangegrepen. Meer geld betekent immers meer koopkracht, koopkracht betekent bestedingen en bestedingen betekent geld in omloop, waardoor er minder geleend hoeft te worden en er minder op krediet hoeft te worden gewerkt. Het verdwijnen van de werknemerspremie WW kwam eigenlijk op een goed moment.
Dat idee dat de mensen zoveel mogelijk geld moeten hebben is ook present in de vakbewegingen. FNV en CNV willen niet dat er aan de Hypotheekrente wordt getornd. Niet nu. En Rinnooy Kan is het met ze eens. Mocht Bos er aan willen gaan sleutelen - het blijft zijn portefeuille - dan weet hij vooraf al zeker dat de SP de plek van de PvdA overneemt.
De Sp begint trouwens eindelijk een beetje volwassen te worden, nu de Grote Roerganger een achterbankje bezet. Agnes Kant kan een heel gebalanceerde discussie voeren, waarin ze aandachtig luistert naar tegenargumenten en deze meeweegt in haar oordeel. Dat gebeurt niet vaak, maar meer als eerst. Eerlijk is eerllijk, ik heb al een tijd geen politiek debat meer gezien, maar ik ben er wel blij om dat ik niet meer iedere week iets in de krant zie staan over de SP die vindt dat ... en op bankjes is gaan trommellen of zo. Met de overgang van Marijnnissen naar Kant is er een begin gemaakt naar een andere vorm dan een protestpartij op communistische basis. De sociaal-democratische inslag heeft ondertussen (bijna) de overhand en de partij is wat gematigder. Misschien een aanloop naar een tijdperk van Zuivere Rede?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten