zondag 29 juli 2012

Verkiezingen 2012 ... GroenLinks

De lijsttrekkersverkiezingen ten spijt is Groenlinks aan het verliezen in de peilingen. Ik zou welhaast zeggen, hoe kan het ook anders. Het verlies van Femke Halsema en de opkomst van Jolande Sap zijn niet gunstig voor de partij. In de ogen van Pindakaas! is Sap nu niet echt de meest aantrekkelijke partijvoorzitter - ze heeft niet de overtuiging om een punt krachtig te brengen. Let wel, Tofuk Dibi is volgens Pindakaas! niet beter. Hij is een showman, die ruiterlijk heeft toegegeven dat hij eht inhoudelijk eens is met Sap, maar de uiterlijke vertoning wou aanpassen.
Maar goed, dat terzijde. Het verkiezingsprogramma van Groienlinks. Groene Kansen voor Nederland heet het. In het programma worden drie aandachtsgebieden kenbaar gemaakt. 'Groen werkt', 'Kansen eerlijk delen' en  'Open samenleving'.

'Groen werkt' vestigt de aandacht op vergroening van de economie en stimulans daarvan door aanpassing van het belastingstelsel, het verleggen van de focus in energiepolitiek en een terugkeer naar eerder milieubeleid, waaronder hernieuwde aandacht voor de aanleg van een nationaal natuurnetwerk.
'Kansen eerlijk delen' is een betoog voor een eerlijker en socialer samenleving, door bijvoorbeeld ZZP'ers toegang te bieden tot collectieve voorzieningen, het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek en, wederom, het aanpassen van het belastingstelsel.
'Open samenleving' pleit voor een open asielbeleid, vrij internet en een betere vorm van ontwikkelingssamenwerking.

Hoofdpunten Groen Werkt:
1. Het belastingstelsel wordt radicaal vergroend: milieuvervuiling wordt duurder en arbeid goedkoper.
Dit impliceert een vrij behoorlijke bewerking van het belastingstelsel, waardoor de haalbaarheid over een aantal jaren verspreid zal worden. Op zich natuurlijk, dat de vervuiler betaald en de vergroener verdient. Daarbij wil GroenLinks ook het aantal laaggeschoolde, ondersteunende banen verhogen met het goedkoper maken van arbeid.

2. De vee-industrie wordt omgevormd tot duurzame en diervriendelijke veehouderij en er komt een verbod op megastallen.
Het verbod op megastallen is voor een groot deel al werkelt de lokale overheden al maatregelen hebben genomen. Doorvoeren van dat punt zal niet veel voeten in aarde hebben. Omvormen van de veehouderij tot een duurzame en diervriendelijke bedrijfstak lijkt mij welhaast onmogelijk, wat niet betekent dat we het niet moeten proberen. De mate van investeringen en schaalverkleining zorgt er echter voor dat de werkgelegenheid in de sector afneemt - kleinere bedrijven vergen minder arbeid. Tegelijkertijd stijgen de kosten bij groene bedrijfsvoering, wat een effect zal hebben op de prijs van het eindproduct. De consument moet iets over hebben voor het geluk van vee. Daarbij, hoe je het ook bekijkt, een slachtveehouderij is nooit echt diervriendelijk.

3. Door een Deltawet nieuwe energie komt in 2020 twintig procent van onze energie uit schone bronnen; uiterlijk in 2050 is alle energie schoon.
De term 'Deltawet' is afkomstig van de wet(ten) die werden aangenomen om de Deltawerken mogelikj te maken. Hier wordt ze gebruikt om een grootschalig project aan te duiden - een hele rammel wetten die gezamelijk voor een vergroening en verduurzaming van de energievoorziening zullen zorgen, met als einddoel om in 2050 100% schone energie te hebben. De manier waarop wordt in dit hoofdpunt niet duidelijk - GroenLinks zal zich inzetten voor groene energie zeggen ze eigenlijk. Ja, dûh, zou ik zeggen. Maar wordt de verantwoordelijkheid gelegd bij de bedrijven, of de overheid. Worden er subsidies gegeven, of boetes? Wordt de implementatie van zelfvoorzienende installaties bevorderd (denk dan aan sluizen op waterkracht o.i.d.)? Kortom, een nobel streven dat nog uitwerking behoeft (of uitleg)

4. We werken in Europa aan een ambitieuzer klimaatbeleid en een Green New Deal om nieuwe banen te scheppen in groene sectoren.
De sleutel tot mileuverbetering is uiteraard internationaal. Niet voor niets zijn de mondiale verdragen voor verbetering van het milieu zo belangrijk (Kyoto). Een gestructureerde Europese inzet is van groot belang om hier grote stappen te zetten. De koppeling met een arbeidsbeleid is lovenswaardig - Werk maken van het Milieu.

5. Er komt meer natuur in Nederland en een nationaal natuurnetwerk dat natuurgebieden onderling verbindt.
Het verbinden van natuurgebieden in heel Europa is lang geleden tot doel gemaakt van (internationaal) milieubeleid. Door de verschillende natuurgebieden aan elkaar te verbinden kan de flora en (vooral) fauna zijn leefgebied vergroten en een nieuwe (oude) balans en biodiversiteit ontstaan. Gevolg is natuurlijk wel dat er weer wolven in Nederland kunnen verschijnen, of beren in Spanje. De grootte van de natuurgebieden is niet altijd gelijk aan de grootte van het leefgebied van de dieren die er in leven. Wel iets om rekening mee te houden.

Hoofdpunten 2: Kansen eerlijk delen

1. Flexwerkers en ZZP’ers krijgen toegang tot zaken als scholing, een hypotheek en collectieve pensioen- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
Hebben ze dat nog niet? Dit lijkt een vrij loos punt, aangezien collectieve verzekeringen niet vanuit een bedrijf/werkgever verzorgd hoeven te worden. Scholing is in ieder geval al belastingaftrekbaar, zeker als het plaatsvindt in het belang van de eigen werkzaamheden. Toegang tot hypotheken lijkt mij meer iets wat banken en kredietverleners in de hand hebben.

2. De belasting voor lage inkomens wordt verlaagd en grote vermogens worden zwaarder belast.
Normaalgesproken heet dit inkomensnivellering. Maar GroenLinks heeft het over een verlaging van belasting voor lage inkomens en verhoging voor grote vermogens. Vermogen is geen inkomen - Misschien bedoelt GroenLinks een verhoging van de belasting over Rente-inkomsten (die afhankelijk zijn van het vermogen)?

3. De hypotheekrenteaftrek wordt geleidelijk afgeschaft en nieuwe kopers krijgen een starterspremie.
De starterspremie bestaat al, zij het niet in alle gemeenten - uitbreiding ervan is goed, als het te betalen is. Afschaffing van de hypotheekrente aftrek juichen wij toe - dat zorgt voor een beter beeld op de werkelikje waarde van de woning.

4. Huisartsen en wijkverpleegkundigen gaan meer doen en ziekenhuizen minder: dat is goedkoper en maakt maatwerk mogelijk.
Schaalverkleining leidt in ieder geval tot meer aandacht voor de patient, wat eigenlijk alleen maar goed is.

5. Er komt een einde aan het gesleep met kinderen: alle scholen worden brede scholen waar kinderen de hele dag terecht kunnen.
Wat klinkt dat negatief, 'gesleep met kinderen'. Dat er overal voldoende voor- en naschoolse opvang wordt geboden zou mooi zijn, maar kinderen hebben impliceert geen inherente behoefte aan opvang. Dat de mogelijkheden er zijn voor ouders die nodig hebben, maar hier lijkt het alsof GroenLinks kinderen een last vindt - dat moet maar naar de opvang, naar school, naar de opvang, naar de sportclub... en wie moet ze brengen? Om de zoveel tijd de kleine ophalen en afzetten is niet te doen natuurlijk, dan maar alles bij elkaar, hoeft het maar één keer...

Hoofdpunten 3: Open samenleving
1. We geven ontwikkelingssamenwerking meer slagkracht: niet alleen met geld, maar ook door het tegengaan van de voor ontwikkelingslanden negatieve effecten van Nederlands en Europees beleid op het gebied van bijvoorbeeld handel, belastingen, landbouwsubsidies en klimaat.
De wereldhandel eerlijker, niet alleen geld geven dus. Betekent dit een verlaging van de invoerrechten? Het goedkoper maken van producten uit ontwikkelingslanden door een verlaging van de bijkomende kosten heeft waarschijnlijk het meeste effect. Het stimuleren van de productie in die landen is gebaat bij een vergroting van de afzetmogelijkheden.
2. Informatie en internet blijven vrij en digitale grondrechten worden beter beschermd.
Internet is oncontroleerbaar. Roepen dat het vrij moet blijven is een non-issue. Aandacht voor de bescherming van persoonsgegevens, een vergroting van de kennis over gevaren op het internet en een grotere sociale controle op het internet zijn aandachtspunten, maar moeilijk van uit de overheid op te leggen, behalve die eerste dan.
3. We investeren in beter taalonderwijs voor nieuw- en oudkomers.
Niet dat ik een taalpurist ben, maar beter taalonderwijs lijkt mij sowieso nuttig. Er is een tendens tot willekeur in het gebruik van lidwoorden en aanwijzende voornaamwoorden die het bloedt onder mijn nagels vandaan haalt. En dat heeft inderdaad te maken met nederlands als tweede taal. Maar als ook op het nieuws, of in andere tv-programma's met een educatieve/informatieve functie verkeerde verbuigingen en de in plaats van het wordt gebruikt, is er iets niet goed.
4. Nederland krijgt een warm vluchtelingenbeleid met snelle procedures en een kinderpardon.
Dat is een mooi streven, waar opvang in de regio niet mogelijk of gewenst is. Een kinderpardon is ook een nobel streven. Als kinderen geen ouders meer hebben, maar in Nederland zijn opgevangen is het niet reëel om ze terug te sturen als ze al jaren hier wonen.
5. Wij kiezen voor Europese integratie, hierbij horen Europese kieslijsten en Europese correctieve referenda.
Correctieve referenda passen niet binnen het Nederlands Democratisch systeem. Wij kiezen een keer per 4 jaar een vertegenwoordiging die namens ons regeert. Pindakaas! is tegen referenda. Europese integratie daarintegen, daar ziet  Pindakaas! wel zitten.

Al met al heeft GroenLinks een sociaal programma, waarbij integratie, mondialisering en aandacht voor het milieu een grote rol spelen. De effectiviteit voor de bestrijding van de economische crisis is niet echt af te leiden uit de hoofdpunten, aangezien de besparingen en extra inkomsten worden gecompenseerd met lastenverlichtingen en investeringen. Maar, goed programma met lovenswaardige doelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten