In feite hoeven we niet lang na te denken over de Staatkundig Gereformeerde Partij. Ondanks dat de partij lovenswaaardige doelen heeft zijn er enkele problemen aan te wijzen waardoor ze nooit de stem van Pindakaas! zal krijgen. Allereerst, Pindakaas! is er van overtuigd dat religie en staat gescheiden moeten blijven. Dat betekent niet dat alle confessionele partijen bij voorbaat afvallen, maar veel eerder dat ze extra hun best moeten doen. Natuurlijk werkt iedere politicus vanuit een bepaalde overtuiging en ideologie - ook niet-confessionele partijen hangen een ideologie aan, met uitzondering van Wilders wellicht, die gewoon wat roept in de hoop stemmen te trekken (hoewel, is bangmakerij een ideologie?). De SP is (ruw gezegd) ook een confessionele partij, gezien de dogmatische houding daar en de cultivatie van het groepsgevoel (en een soort leiders-cultus). Dus ook voor de SP een extra drempel om te overwinnen. Marr goed.
Het gevaar van confessionele partijen ligt er in dat zij hun geloofsovertuiging vóór alles stellen. Principiële standpunten die omstreden zijn, niet alleen in de samenleving, maar zelfs binnen de eigen gelederen in het geval van de SGP, zijn het gevolg. De kwestie rondom het vrouwenkiesrecht is uiteraard een bepalende factor. Het geloof van de SGP-leden is belangrijker dan de wetgeving. Vrouwen de kans ontzeggen om een politieke functie te bekleden is meerdere stappen terug in de tijd. En uiteraard hanteert de SGP de redenering 'als ze het er niet mee eens zijn, worden ze toch geen lid'. Valt wat voor te zeggen, maar is op z'n best een drogreden. De implicaties van de standpunten van de partij gaan wat verder dan de eigen leden. Wanneer de SGP een invloedrijke positie afdwingt, zal ze dan ook pleiten tegen vrouwen in de politiek, of op de werkvloer? Hoewel jurisprudentie gecreëerd is in het nadeel van de SGP blijft het punt in opspraak. Nog niet alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput om vrouwen uit te mogen sluiten op basis van eigen reglementen die wetgeving tegenspreken. En het is vooral dit waar Pindakaas! problemen mee heeft. De geloofsovertuiging heeft een dusdanige invloed op de politieke koers van de partij dat het algemeen belang, het land en zijn bevolking, niet meer voorop staan. De reglementen van de SGP spreken de gelijkheid van man en vrouw tegen en daarmee de grondwet van Nederland.
Zie hier, de reden waarom de SGP de stem van Pindakaas! niet krijgt, als derde partij al. (Nou ja, tot nog toe maakt GroenLinks nog kans, ware het niet dat Jolande Sap een drempel opwerpt). Wanneer de SGP erkent dat ieder mens, ongeacht geslacht of religieuze overtuiging, gelijk is, kunnen we weer praten. Dan wordt het politiek programma weer van belang. Tot die tijd rest mij niets anders dan het laatste argument in te brengen tegen de SGP: onvoorwaardelijke steun aan een land, speerpunt nummer 9 van de SGP is 'Wij zijn vóór Israël', is niet houdbaar. De politieke situatie kan zomaar omslaan - wat als Fatah ineens de helft van de zetels in het Israëlisch parlement krijgt. Zit je met je speerpunt. En dan is het ook nog eens een verdekte manier om te zeggen dat de SGP het Palestijnse recht op een eigen staat niet erkent (en daarmee de VN-resolutie 242). De vraag si dan, is de SGP ook vóór illegale nederzettingen en vóór de muur die de West-Bank verkleint en afsluit van de rest van de wereld? Het lijkt er op dat de SGP niet alleen mannelijke superieuriteit voorstaat, maar ook de onderdrukking van een volk.
De 'Nee' van Pindakaas! wordt enkel stelliger.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten