vrijdag 24 augustus 2012

Verkiezingen 2012... 50plus (lijst 16)

Het klinkt een beetje vreemd, maar 50plus heeft volgens Pindakaas! een van de betere programma's. Dat komt niet zozeer door de aandacht voor ouderen, maar vooral doordat de partij aandacht heeft voor de toekomst. Helaas is het echter zo dat de visie op onderwijs niet verder komt dan 'terug naar de centrale doelstelling: opleiden', meer inspraak van ouders, leraren terug naar de klas en minder vergaderen. Hoe dat allemaal gerealiseerd moet worden is onduidelijk.  Het is een mooi idee, maar hoe wil 50Plus daar aankomen?
Terwijl ze het veiligstellen van de 8% vakantie-uitkering voor AOW'ers als harde eis stellen en daar ook een voorstel voor financiële ondersteuning voor aandragen. En het inkrimpen van de overheid wordt ook met cijfers ondersteund (zij het minimaal, maar dat is meer dan voor onderwijs): inkrimping door natuurlijk verloop, minder hoge officieren in het nederlandse leger (want die zijn er teveel, relatief gezien), afschaffen van de provincie als bestuurslaag en aanpassing van waterschapppen.
Wat Pindakaas! minder vindt aan het programma is de visie op de inrichting van de democratie: 50plus wil af van de eerste kamer en de tweede kamer verkleinen naar 100 vertegenwoordigers. Daarmee zou de werkdruk verhooogd worden, dus het aantal verantwoordelijkheden van de tweede kamer verminderd: enkel nog hoofdpunten en richtlijnen moeten er uit voortkomen. Het kabinet wordt dan verantwoordelijk voor de uitvoering?
Het lijkt misschien alsof de eerste kamer toch vooral een sta-in-de-weg is, maar Pindakaas! denkt dat het een onmisbaar onderdeel is van de Nederlandse democratie. Een onafhankelijke kamer die enkel een controlerende functie heeft en geen wetgevende rol kan spelen is een uitermate geschikt middel om een gebalanceerd en eerlijk wetboek te krijgen. Voorwaarde is dan eigenlijk wel dat er niet 'met de partij mee' gestemd wordt, maar dat iedere vertegenwoordiger onafhankelijk en zelfstandig stemt.
Voorts wil 50Plus ook een kiesdrempel van 3% instellen. Dat verminderd het aantal partijen in de kamer en zorgt ervoor dat er een minder representatief parlement is. Is dat een goed idee? Goed, er zijn minder splinterpartijen in de kamer, wat een voordeel is.

Een van de dingen die Pindakaas! vaker terug ziet komen in de verkiezingsprogramma's is de invoering van een verbod op gezichtsbedekkende kleding. Stiekem bedoelt iedereen hier gewoon burka's mee, maar dat zou discriminerend zijn, dus wordt er snel ook nog een bivakmuts bijgegooid als verboden hoofddeksel. Het eerste dat Pindakaas! zich dan altijd afvraagt is: hoe zit het dan met de integraalhelm? Moet iedereen dan een halfopen helm aanschaffen? Of is een helm geen kleding? Het kan ook dat er alleen nog transparante viziers op gezet mogen worden dan, maar dat is weer lastig met zon en in de ogen schijnen en zo...

Uiteindelijk wordt het niet 50Plus wat Pindakaas! gaat stemmen op 12 september. Maar dat komt niet doordat ze een raar programma hebben, of omdat er onoverkomelijke bezwaren ontstaan over bepaalde punten. Nee, 50Plus is een partij die voor Pindakaas! te veel een one-issue partij is. Het gaat vooral om ouderen. Niet dat ze daarmee al het nadere vergeten, maar ze besteden er te weinig aandacht aan. Maar eigenlijk hebben ze best goede ideeën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten