Geen CDA-PvdA-SP dus. Het CDA wou niet en de SP vond dat als het zó moest... Arme Wouter. Wéér niet wat hij wil. En gevaarlijk hoor, deze situatie... Voor de PvdA tenminste. Zo ga je van een kabinet met een linkse meerderheid naar een (semi-)confessioneel kabinet. En daar zit je dan, met je linkse winst.
Kan de PvdA wel meeregeren? Durven ze zich tegenover de SP op te stellen in een kabinet? De enige mogelijkheid hiervoor is een kabinet dat duidelijk een PvdA stempel draagt dat gericht is op het verbeteren van het sociale klimaat en de voorzieningen e.d. Eigenlijk moet het gewoon het PvdA-programma uitvoeren. MAar ja, daar zal het CDA het niet mee eens zijn.
De komende regeer-periode moet de PvdA zich sterk maken op de punten die ze traditioneel belangrijk vinden: Sociaal beleid, Onderwijs, verbetering van de leefomstandigheden. Ze moeten het laatste restje paars achter zich laten en de erfenis van Kok zo snel mogelijk verliezen. Er moet een sfeer ontstaan, binnen de partij en daarbuiten, waarin de PvdA staat voor Samenwerken, samen zorgen voor een beter Nederland. Met alleen maar zeggen dat het land zo veel beter kan is makkelijk.
Bos moet zich niet bang laten maken door de mogelijke groei van de SP als ze weer oppositie gaan voeren, maar de PvdA in het kabinet sterk maken voor haar eigen punten, die goeddeels overeenkomen met standpunten van de SP. Zo kan Bos de steun die door Marijnissen is opgebouwd naar zich toe trekken.
Om dat te bereiken is er een radicalisering van zijn kant nodig. Niet langer moet hij de berekenende econoom zijn. Voorlopig moet hij Nijenrode even vergeten. Terug naar Den Uyl! Probeer de massa in beweging te krijgen. Zorg dat de mensen niet een politicus zien, maar een voorvechter van de Goede Zaak, Marianne Thieme is het ook gelukt.
En het allerbelangrijkste van de mislukte informatie: De PvdA krijgt de macht in handen. De SP is afgevallen als coalitiepartner, volgens Marijnissen vanwege onwil bij Balkenende. Dat betekent dat het CDA, dat bijna naaktfoto's van zichzelf naar de PvdA opstuurt om die warm te laten lopen voor samenwerking, heel veel zal moeten inbinden om de PvdA mee te krijgen. Bos heeft het ze al lastig gemaakt door ze te bekritiseren voor het vroege afhaken: De onderhandelingen waren nog niet eens begonnen!
Het CDA moet echter wel onder ogen zien dat het beleid zoals ze dat de afgelopen jaren heeft gevoerd gewoonweg niet meer mogelijk is. Het draagvlak binnen de tweede kamer is er gewoon niet meer. De radicalisering van de politiek heeft een gat in het midden geslagen, precies waar het CDA en de CU zitten, waardoor de bruggen die normaalgesproken tussen partijen zaten niet meer groot genoeg zijn. De afstand tussen de partijen is gewoon te groot. En toch is de polarisatie niet groot genoeg, dan zou er wel een meerderheid voor links of rechts zijn, maar die is er niet. In ieder geval niet houdbaar.
De SP moet het spelletje wat beter spelen trouwens. Met het CDA dat zo goed als afhankelijk is van de PvdA (die kost wat kost met de SP wil regeren) hadden ze gewoon de onderhandelingen in moeten stappen. De linkse meerderheid in het kabinet zou voldoende zijn geweest om het CDA in te perken: ieder moment dat de SP (tijdens formatie) zou zijn opgestapt, zou gevolgd worden door het vertrekken van de PvdA. Het CDA zou veel meegaander zijn geweest dan nu.
En zo is het plannetje van Balkenende en co. toch nog gelukt. De mislukte informatie is niet zozeer de schuld van het CDA, dat zei dat het héél moeilijk zou worden, zoniet onmogelijk, maar van de SP, dat zich als een verongelijkt kind opstelt en roept "als je mij niet metéén leuk vind hóef ik niet eens meer met je te spelen!".
Jan, jongen toch, wat heb je gedaan ?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten