woensdag 8 augustus 2012

Verkiezingen 2012... Anti Europa Partij (Lijst 18)

Dit lijkt Pindakaas! een duidelijk geval van een one-issue partij. En alleen al daarmee verliest de Anti Europa Partij de stem van Pindakaas!. En na het bekijken van de website ontstaat toch wel een beetje het idee dat de oprichter(s) van de Anti Europa partij nét binnen de groep vallen die wat later met pensioen moet, dat ze de waarde van huis zagen kelderen in de crisis en dat hun pensioenen niet geïndexeerd worden... En de oplossing voor dat alles: Dan doen we het zelf. Hieronder de 18 punten die de Anti Europa Partij aandraagt, waar nodig met commentaar:

1. Stop de macht van Brussel en de Europese superstaat.


Voor zover Pindakaas! weet is er geen Superstaat. Er is geen sprake van de Verenigde Staten van Europa en de Europese wetgeving geeft de kaders aan waarbinnen de Lidstaten wetgeving kunnen opstellen. Daarbij is er ook nog het Veto-recht, wat het idee van een Superstaat ook al tegenspreekt.

2. Stop het verspillen van onze euro's in Griekenland, Spanje en andere landen.


Het zekerstellen van de waarde van de Euro is geen verspilling, lijkt Pindakaas!. Ook zonder een EU zouden deze landen een belangrijke factor zijn in de Nederlandse economie - het niet bieden van ondersteuning gaat niet alleen ten koste van die landen, maar ook van het eigen land. Als niemand in Spanje, Griekenland, Italië of andere landen in crisis meer geld heeft, wie koopt dan de Hollandse Kaas?

3. Stop oude partij politiek in ons land. Oude partij politiek moet geen kans en zetels meer krijgen na 12 september 2012 om te regeren.

*Rant*
4. Terug van 150 naar 100 kamerzetels.

Graag een beargumentering achter deze stelling. Met een groeiende bevolking lijkt het Pindakaas! een beter idee om méér zetels in de kamer te hebben - 160 bijvoorbeeld, 1 voor iedere 100.000 inwoners. Maar goed, dit is een non-issue, aangezien er hiervoor een grondwetswijziging nodig is.

5. Elke parlementariër in de tweede kamer een inkomen vanaf 75.000 euro. Wie wil voor zo'n bedrag niet in de kamer zitten. Laten ze maar het goede voorbeeld geven. Wie niet voor dit salaris gaat, krijgt geen kamerzetel.

En salaris inleveren? En niet zomaar inleveren, nee, wel één keer modaal minder verdienen. Pindakaas! denkt dat 75.000 ook nog best veel is. Misschien moeten kamerleden per uur gaan verdienen, of een 'klein' salaris (zeg 40.000) krijgen met bonussen voor aanwezigheid en activiteiten, tot een maximum van zeg 60.000 totaal. Moet toch ook voldoende zijn, lijkt Pindakaas! Zeg nou zelf, 75.000 per jaar is niet bepaald weinig, zeker niet als daar ook nog eens onkosten-, reis- en verblijfsvergoedingen bijkomen.

6. Alle Btw op producten van 19 naar 10 procent.

Maar dan ook alle producten van 6% naar 10%, en geen vrijstellingen van BTW meer, zoals kolencentrales die nog hebben. Of gewoon niet doen en de inkomsten van de 19% BTW gebruiken om de 6% BTW in stand te houden en een sociaal vangnet mogelijk te maken, om cultuur te ondersteunen en werkgelegenheid te bevorderen.

7. Inkomstenbelasting naar één schijf van 18 procent. Er is geld genoeg.

Er is geld genoeg? Waarom heeft Pindakaas! dan te weinig? Een lager belastingtarief is gunstig voor de lage inkomens, maar het afschaffen van belastingschijven is geen goede zet. Waarschijnlijk neergezet in deze lijst met de veronderstelling dat iedereen die in een volgende schijf terechtkomt over zijn hele inkomen dat percentage betaalt, maar dat - zal ook Pindakaas! nog eens zeggen - is niet waar. Als de grootverdieners minder belasting willen betalen kunnen ze ook investeren in projecten voor duurzaamheid, risicovolle ondernemingen, startende bedrijven van familieleden en cultuur-projecten en instanties. Daarmee wordt het belastbaar inkomen verlaagd, terwijl er een rendement wordt gecreëerd (misschien niet bij de risicovolle ondernemingen, maar verliesgevende investeringen zijn ook belastingaftrekbaar - dubbel voordeel!). Pindakaas! zou pleiten voor een percentage van 18% voor inkomens tot 1.5x modaal, 27% vanaf 1.5x tot 2.5x modaal en 36% voor 2.5 tot 4x modaal. En daarboven? 52%.


8. AOW leeftijd blijft 65 jaar. Men mag volop genieten. U heeft er lang genoeg voor gewerkt. Er is voldoende geld in de pensioenfondsen.

Ja, er is voldoende geld in de pensioenfondsen om alle 55/60+ers pensioen uit te keren. Daarna wordt het moeilijker. Wanneer de pensioengerechtigden iedereen dezelfde situatie als zij toewensen, dan zullen ze toch echt moeten inleveren, of uitstellen. En die situatie is uiteraard maar tijdelijk. De Baby-Boomers gaan de komende jaren met pensioen, de laatste grote generatie. Alle leeftijdsgroepen onder de Boomers zijn kleiner, net als de groepen erboven. De Boomers konden met gemak pensioen voor anderen betalen, omdat meerdere werknemers één pensioengerechtigde onderhielden. In de generaties na de Boomers zal één werknemer meerdere pensionado's moeten onderhouden. Maar het is inderdaad niet eerlijk hoor, dat die oudjes net iets langer moeten werken, of 100 euro per jaar minder krijgen...

9. Handen af van een reiskostenvergoeding. Geen bijtelling van een auto op uw inkomen. Werk en een hoger inkomen gaat voor alles.

'Alles wat ik moet betalen is te veel', 'Ik wil zoveel mogelijk verdienen' en 'Ik moet toch zo goedkoop mogelijk kunnen rijden'. Ook hier: *Rant*

10. Iedereen aan het werk die kan werken. Jonge mensen moeten een baan zoeken en die ook bezetten. Werken is een plicht!

Alsof het aan de werkzoekenden ligt dat ze geen werk hebben. Dit geeft blijk van een verstoorde blik op de arbeidsmarkt. Er is niet genoeg werk. Punt. Waar moeten de 'jonge mensen' dan gaan werken? Daarbij, werken is nooit een plicht, maar over het algemeen wel noodzaak. En is het niet zo dat er ook genoeg 65+ers zijn die nog kunnen (en willen) werken?

11. Stop de verhoging van energie kosten. Het buitenland krijgt het gas uit slochteren bijna gratis.

De gasbaten zijn nog steeds een winstpost voor de Overheid. Wanneer het gas duurder zou worden, dan raakt Nederland (een deel van) zijn afzetmarkt kwijt en vervallen dus (een groot deel van) de aardgasbaten. Komt ook nog eens bij dat de energie-leveranciers private ondernemingen zijn, waarover de overheid maar beperkt invloed kan uitoefenen. De koppeling tussen de kosten voor energie en de verkooop van gas aan het buitenland is ook niet helder. (Pindakaas! snapt wel dat ze die leggen, maar dat betekent niet dat ze er is) En Slochteren schrijf je natuurlijk met een Hoofdletter.

12. Stop de eigen bijdrage in de zorg. En meer wijkverpleging aan huis.

Daar kan Pindakaas! het volledig mee eens zijn.


13. Stop de kinderbijslag en andere sociale uitkeringen naar het buitenland. Sorry, maar wij moeten bezuinigen.

Iedere Nederlandse inwoner heeft recht op uitkeringen en bijslagen. Wat zij daarmee doen, of waar ze het geld bewaren is een privé-aangelegenheid. Wil de Anti Europa Partij dat enkel nog ingezetenen met de Nederlandse Nationaliteit toeslagen, bijslagen en uitkeringen ontvangen? Of willen ze gewoon dat dat geld in Nederland blijft? In dat laatste geval zal ook een buitenlandse bankrekening verboden moeten worden voor Nederlanders, of een gezamelijke rekening waar een uitkering op ontvangen wordt als een van de rekeninghouders niet Nederlands is. En investeringen in buitenlandse bedrijven? Mogen Pensioenfondsen dan nog rendement uit Marokko halen? En mag een in Nederland opgebouwd pensioen wel in Spanje opgeleefd worden? Is het dan niet ook een verplichting voor pensionado's om in Nederland te blijven, omdat anders het geld uit de Nederlandse economie verdwijnt? En een Niet-Nederlander die hier jaren heeft gewerkt en pensioen opgebouwd (en AOW), mag die het niet krijgen? Hij (of zij) heeft er toch recht op? 'U heeft er lang genoeg voor gewerkt. Er is voldoende geld in de pensioenfondsen'?


14. Stop de EU-bijdrage en Ontwikkelingswerk. Sorry, maar wij moeten bezuinigen. Deze zaak opnieuw ijken.

Het stopzetten van ontwikkelingswerk is per definitie een slecht idee. Niet alleen is het buitengewoon asociaal om anderen niet de mogelikheid te geven verder te groeien, maar de economische groei van landen waar ontwikkelingsbudget in wordt gestopt heeft een positieve invloed op de economie van Nederland. Het mondiale netwerk Economie is, zoals ieder netwerk, een web van relaties. Hoe beter de relatie tussen de landen/partners, hoe groter de kans is dat er geld tussen de partners uitgewisseld wordt. Wanneer Nederland een land helpt met het realiseren van een stabiele economie, dan is er al een ingang en relatie waarlangs geld en arbeidsgelegenheid in Nederland terechtkomen. Ontwikkelingshulp betekent niet alleen noodhulp en voedselpaketten, zoals hier geimpliceerd wordt, het betekent ook investeringen in goedkope arbeidslanden, waar tegen geringe productiekosten hoogwaardig geproduceerd kan worden. In het nog niet zo heel verre verleden was ook Zweden een lage-lonen land. En zie wat dat geworden is.

15. Je kunt op het ambtenaren leger nog veelmeer bezuinigen.

Het programma 'Kleinere Overheid' loopt al jaren en is nog lang niet voorbij. Het is makkelijk scoren als je roept dat er te veel geld aan ambtenaren wordt besteed. In de ervaring van Pindakaas! moet er vooral gewerkt worden aan de arbeidsproductiviteit van ambtenaren en het stroomlijnen van processen. Het aantal ambtenaren is niet zozeer het probleem, maar dat verschillende afdelingen (o.i.d.) dubbel werk moeten doen door een niet-centrale opslag van gegevens, of omdat ieder winkeltje zijn eigen administratie heeft, daar zit een probleem. Overigens wordt daar hard aan gewerkt, dat verwijderen van redundantie en dubbel werk. Ook moet 'ambtenaren leger' volgens Pindakaas! ambtenarenleger zijn en 'veelmeer´ veel meer.

16. Belasting op alle brandstof met 3 kwartjes van kok korten. We hebben al te lang en te veel betaald.

Het kwartje van Kok, is ondertussen gewoon 10 cent en het is er gewoon maar één. Pindakaas! is van mening dat de 10e penning ook afgeschaft moet worden. En dit is ook gewoon weer een *Rant* tegen betalen om te rijden. Alles heeft zijn prijs. Pindakaas! vindt autorijden leuk en handig, maar accepteert wel dat het duur is. Misschien is het idee om een zuinige auto te nemen in plaats van een grote? Energieklasse A, betaal je ook nog eens geen wegenbelasting en benzinegebruik is veel lager. Dan maar geen SUV of Cayenne. Wil je patsden met je geld, of wil je (be)sparen, dat is de vraag.

17. Hypotheek aftrek volledig behouden. Wel een koopwoning voor iedereen die wil kopen. Er moet een masterplan woningbouw komen. Goed voor veel werk.

De hypotheekrenteaftrek heeft de Nederlandse woningmarkt scheef getrokken. Huizen worden duurder, omdat de netto-lasten lager liggen dan eigenlijk het geval zou zijn. Pindakaas! vindt dan ook niet dat de HRA behouden moet blijven. Hooguit over starters-hypotheken die voor 0% aflossingsvrij zijn, met als aanvullende voorwaarde dat het hypotheekbedrag niet hoger mag zijn dan 150.000 euro, misschien 2 ton. Kleinere huizen kunnen dan makkelijker verkocht worden en de doorstroom aan de starterskant wordt groter, omdat doorstromers hun huis tenminste kunnen verkopen. En als de doorstromers geen aflossingsvrije hypotheek hebben, hebben ze gewoon kapitaal opgebouwd waardoor de hypotheek op het volgende huis lager kan zijn. Een huis is immers ook kapitaal dat ingezet kan worden.

18. Voor Anti Europa Partij, mannen en vrouwen in de fractie. En een vrouwelijke premier voor het eerst.

Het is toch vanzelfsprekend dat er mannen en vrouwen in de fractie terecht kunnen komen, of ligt dat aan Pindakaas!? En een vrouw als Premier is prima, als ze geschikt is voor de functie. Die vrouwen zijn er genoeg, dus daar ligt het niet aan. Wie stelt de Anti Europa Partij voor? Meest voor de hand liggende kandidaat is Neelie Kroes, maar ja, die is vóór Europa...

Ziedaar, wat Pindakaas! vindt van de Anti Europa Partij. Vooral boze mannetjes die hun inkomen achteruit zien gaan en bereid zijn ten koste van anderen in luxe te blijven leven. Niet vriendelijk, geen duidelijke focus buiten het in stand houden van het eigen welvaartsniveau, ook als dat ten koste gaat van volgende generaties. Ook voor deze partij zou Pindakaas! willen zeggen: Niet doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten