vrijdag 3 augustus 2012

Verkiezingen 2012... Libertarische Partij (Lijst 14)

Het klinkt best interessant, een partij op anarcho-kapitalistische grondslag. Het klinkt in ieder geval stoer, zoals de Libertarische partij ook al aangeeft in hun lijstje van redenen om op ze te stemmen. Dat ze daarnaast een sociaal programma zouden hebben, of een visie op de maatschappij is blijkbaar van minder belang - Libertariërs zijn Stoer. Daarom Stem Je Libertarisch.
Maar goed, iedere partij heeft zijn kwinkslagen en kinderziektes of eigenaardigheden. De keuze om jongeren te trekken met een appèl aan hun status is misschien niet eens zo'n slecht idee.
Maar dan het programma. Benieuwd naar de standpunten van de partij en hun wensen voor Nederland begon Pindakaas! te lezen. Op zich geen heel erg vreemd programma, waarin de burger zelf centraal staat. Wel een behoorlijke nadruk op eigen bezit en 'van mij is van mij'. Dat vertaalt zich in geen belastingen meer betalen - je bezit is immers volledig van jou. Daarmee verliest de Libertarische Partij al de stem van Pindakaas!, want hoe kan een gedegen sociaal beleid gevoerd worden, als de overheid geen inkomsten meer heeft?
Maar de reden waarom de Partij op geen enkele coulantie van Pindakaas! meer kan rekenen is de volgende:

In het partijprogramma, in deel I (Individuele rechten en burgerlijke orde), punt 5 (Gerechtigheid voor het individu) staat dit:

Wij wijzen het vervolgen van individuen voor het uitoefenen van hun recht om zichzelf te verdedigen af. Wij bevestigen het persoonlijke recht van het houden en dragen van wapens. We verzetten ons tegen alle wetten en maatregelen op landelijk, provinciaal, en gemeentelijk niveau die de registratie of de beperking vereisen van het eigendom, de vervaardiging, de overdracht, en de verkoop van vuurwapens of munitie.

De Libertariërs geloven dus dat iedereen een wapen mag hebben, maken of kopen. Dat niemand hoeft bij te houden wie een wapen heeft, dat eisen aan de wapens onzinnig zijn en dat de wapens gebruikt mogen worden om bescherming te bieden.
Hoeveel uitstekende punten de partij nog zal aandragen, na deze stelling is Pindakaas! opgehouden met het programma lezen. Wij weigeren om een partij te steunen die dit in haar programma opneemt. Wapens zijn een gevaar in de samenleving en de beschikbaarheid moet zoveel mogelijk beperkt worden. Liefst zouden agenten ze niet moeten dragen, behalve speciale eenheden - je weet wel, zoals in Engeland.
De directe beschikbaarheid van wapens voedt in de ogen van Pindakaas! geweldsescalatie en zorgt ervoor dat een kleine burenruzie - zo een die eindigt met ingeslagen ramen en knuppelgebruik - dan zal eindigen in een schietpartij, of erger. Hoe zou het met deze meneer zijn afgelopen als hij 'echte' wapens mocht hebben? Ieder wapen dat in Nederland beschikbaar is, is er één te veel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten