zaterdag 4 augustus 2012

Verkiezingen 2012... Partij voor de Dieren (Lijst 10)

Het kan aan Pindakaas! liggen, maar de Partij voor de Dieren is toch net zoiets als Poing? Ik bedoel, grappig en zo, maar als je het piepje zat bent kannie wel weer weg.
En natuurlijk moeten dieren zo goed mogelijk verzorgd worden en een goed bestaan kunnen leiden. Zelf koopt Pindakaas! altijd vrije uitloop eieren. Als Pindakaas! ze koopt tenminste, want we hebben een adres waar de kippen daadwerkelijk vrij rondlopen en waar we de eitjes gratis op kunnen halen.
Nu heeft Pindakaas! - in principe - niets tegen milieubewegingen en dierenactivisten, maar dat betekent niet dat ze per definitie getolereerd moeten worden. Greenpeace haalt vaker het bloed onder de nagels van Pindakaas! vandaan, als de extremisten die het zijn. Daar knelt het ook wat bij de Partij voor de Dieren. Waarom zouden de partijcongressen besloten moeten zijn? Als partij wil je toch transparant zijn, om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van hun kansen in de partij zelf, om hun stem te laten horen en inspraak te hebben? Blijkbaar is het belang van de extremisten uit de milieubeweging groot binnen de beweging.
Niets roept zoveel emoties op als dieren, lijkt het wel. Het milieu als grote god van de tegenwoordige tijd, zonder er oog voor te hebben dat de aarde een levend geheel is, een dynamische entiteit. We moeten inderdaad onze CO2 uitstoot onder controle krijgen en duurzame energie moet zeer zeker doorontwikkelt en gepromoot worden, maar we moeten niet de illusie hebben dat het klimaat dan 'gered' is. Allereerst begrijpen we het klimaat en de mechanica daarvan nog niet goed genoeg. Waarschijnlijk zijn de belangrijkste processen in klimaatvorming buiten ons bereik - aardmagnetisme, de toestand van de zon, dat soort dingen.
Dan, het grote punt, dieren zijn lief en schattig en moeten goed verzorgd worden - Pindakaas! verwent haar katten misschien wel. Maar een koe is eten, net als een varken. Vegetarisme is niet goed voor de mens, zijn we niet op gebouwd.
Daar hoeft niemand het van Pindakaas! mee eens te zijn, trouwens. Iedereen mag het zelf weten - zelf eet Pindakaas! regelmatig een goed en lekker stukje vlees. Maar bij de Partij voor de Dieren dringt zich vaak het beeld op dat wij allen aan de groenten moeten, omdat anders de koeien pijn hebben, of de varkens niet lekker kunnen wroeten - als kleine interruptie: als varkens scharrelen, dan is er iets goed mis met ze, die beesten horen te wroeten, te luieren en te ontsnappen, dat zijn de dingen waar ze goed in zijn. Daarom. Dat is overigens vaker een probleem (lang niet altijd hoor) met vegetariërs (vooral vegetariërs uit principe hebben er last van).
Pindakaas! vindt het prima als de plofkip verdwijnt, maar als het verkiezingsprogramma voor méér dan de helft over dierenwelzijn gaat, haken wij af. Zeker in een tijd van economische malaise, waarin koopkracht steeds meer verminderd en de werkgelegenheid verloren aan het gaan is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten