dinsdag 28 augustus 2012

Verkiezingen 2012... PvdA (Lijst 2)

Voordat we met de PvdA beginnen even iets anders: is de houding van Nederland ten opzichte van Europa niet meer iets voor de Europese verkiezingen? De houding van de regering tegenover de EU is wel van belang, maar heeft minder impact op het hele gebeuren dan het Europees Parlement, dat nog daadwerkelijk een functie heeft binnen de Europese besluitvorming. En Pindakaas! mist eigenlijk de stelling (bij de partijen die tegen Europa zijn) dat 'Nederland geen EU-commissarisen meer levert'. Niet mee willen doen is immers niet mee willen doen.

Dat gezegd hebbende, de PvdA wil graag- zoals altijd, gelukkig - inkomensnivellering. 'Een eerlijke verdeling van de rekening naar draagkracht' zeggen ze. Pindakaas! neemt dan aan dat ook rekeningrijden/kilometerheffing aan de orde is (en volgens pagina 52 in het programma: 'De kosten van autorijden moeten veel eerlijker worden betaald. Dus betalen naar gebruik in plaats van naar bezit.' Ziedaar! Consequent.). Verder moeten, ter ondersteuning van de economie, banken 'geen risicovolle avonturen aangaan met het geld van spaarders.' Dat betekent volgens Pindakaas! niet dat ze helemaal geen risicovolle belegingen meer mogen doen. Zolang het spaartegoed - of in ieder geval het deel dat gegarandeerd moet worden, zijnde 100.000 per rekening -  gewaarborgd is mag het best. En de bouw wordt gestimuleerd door fiscale maatregelen. Bedoelt de PvdA soms het lagere BTW-tarief waar verbouwingen een tijdje onder vielen, of andere maatregelen? Een kostenverlaging van 11% is behoorlijk en zal de drempel in ieder geval verlagen. Maar Pindakaas! vraagt zich wel af of het zinvol is de bouw te stimuleren als er sprake is van veel leegstand. Misschien dat er beter iets in lege gebouwen gezet kan worden voordat er iets nieuws bij komt?

De keuzes van de PvdA voor het onderwijs kunnen samengevat worden als: geen bezuinigingen. Niet op het loon van leraren en niet op passend en speciaal onderwijs. Ook de langstudeerboete gaat niet door als het aan de PvdA ligt. De ambitie om bij de 5 beste onderwijslanden ter wereld te horen blijft onhaalbaar als er alleen maar niet bezuinigd wordt. Het in stand houden van het onderwijs zorgt ervoor dat we de beoogde plek alleen maar halen als er elders wel bezuinigd wordt. En heb je er dan iets aan? Pindakaas! vindt sowieso dat er meer budget naar Onderwijs moet, ten koste van bijvoorbeeld defensie. Laten we nu gewoon maar zeggen dat de NAVO ons beschermt, dat we daar personeel aan leveren en een bijdrage aan de clubkas doen (wat toch al gebeurd) en ophouden met een uitgebreid professioneel leger te hebben dat onafhankelijk zou moeten kunnen draaien. Dat is een gepasseerd station - bij oorlog zal toch samenwerking gezocht moeten worden, dus laten we daar al mee beginnen. Misschien een gezamelijke strijdmacht voor de Benelux, misschien zelfs Duitsland erbij? Maar goed, Onderwijs is belangrijk. Niet bezuinigen is goed.

Andere belangrijke punten: Inperking van de hypotheekrenteaftrek, afschaffen en verlagen van overdrachtsbelasting, het inkomensafhankelijk maken van zorgpremies, bijdragen en eigen risico. Ook wil de PvdA de integratie van zonnepanelen in nieuwbouw verplichten per 2015, wat Pindakaas! wel aanstaat. Dat slaat een deuk in de groei van de energiebehoefte. Ook het afschaffen van energiebelasting over zelf opgewekte energie voor eigen gebruik helpt daar in mee.
De keuze 'voor een solidaire wereld' om zich aan de afspraak te houden en 0,7 procent van het BBP in te zetten voor ontwikkelingssamenwerking mist het woordje 'minimaal'. Prima dat er in een tijd van economische malaise/tegenslag niet méér wordt gegeven, maar in een periode van grote groei en begrotingsoverschot (die er heus wel weer komt) moet dat toch wel gebeuren. Ook de denigrerende benaming voor de agenten die zich inzetten voor dierenwelzijn als 'caviapolitie' staat Pindakaas! een beetje tegen. Er komt uit naar voren dat de politie wel belangrijker dingen te doen heeft dan zich met huisdieren bezighouden. Misschien van die vervelende Hangjongeren aanpakken en wegjagen die in een park op een bankje zitten. Dan kun je het niet gebruiken dat je achter die man aan moet gaan die zijn hond schopt. En als je je kat dumpt in het bos, zet dan wel even je richtingaanwijzer aan als je naar de kant gaat... Nee, dierenpolitie is net dat éne ding van de PVV dat Pindakaas! wel waardeert.
En over de aanpassingen in de Nederlandse democratie kan Pindakaas! alleen maar zeggen: niet eens. Niet zo in ieder geval. Met het toestaan van een correctief referendum kun je er van uit gaan dat de hypotheekrenteaftrek niet wordt aangepakt, dat asielzoekercentra enkel nog buiten steden gevestigd mogen worden en dat er nooit een kilometerheffing doorkomt. De belangrijkste, meest omstreden wetten zullen worden aangevochten. En welke minister wil een verloren strijd gaan voeren? In hoeverre gaan opiniepeilingen dan het beleid bepalen? Nee. Referenda horen in een directe democratie thuis, niet in een representatieve.

Over het geheel genomen heeft de PvdA een goed programma, eerlijk en sociaal, maar er zijn wat op- en aanmerkingen te maken. Ze worden het waarschijnlijk niet voor Pindakaas!, maar zouden op zich een kans maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten