dinsdag 23 oktober 2012

Formeren 2012 ... Het CPB aan zet

Er is eigenlijk nog steeds niets te melden over een nieu kabinet. Behalve dan dat de plannen naar het Centraal Plan Bureau zijn gestuurd om doorberekend te worden. Dat wil zeggen dat PvdA en Rutte er uit zijn in de informatie en dat binnenkort de poppetjes op hun plek worden gezet. De regeringsploeg moet dan zo gelijk mogelijk verdeeld zijn, met een lichte voorkeur voor de VVD, die zijn immers net dat beetje groter.

Met dat in het achterhoofd is het natuurlijk duidelijk dat Mark Rutte weer premier wordt. PvdA levert dan de Vice-premier voor Rutte-II, naar alle waarschijnlijkheid Diederik Samson, die zo zichzelf helemaal kan bewijzen als politiek leider. Wie dan in de tweede kamer de fractie moet gaan leiden? Dat komt wel goed, het is toch geen oppositie, dus die positie is minder van belang.
Als Samson slim is, dan eigent hij zich het ministerie van economie, milieu en innovatie toe. Daar ligt de grote uitdaging in de economie EN in de innovatie die in het kader van de duurzaamheid en het uit het slop trekken van de woningmarkt nodig is. Ook de ontwikkeling en uitbreiding van het wetenschappelijk onderwijs vindt daar een goed onderkomen. En omdat het ook nog eens over milieu-zaken gaat heeft het raakvlakken met het greenpeace-verleden van Samson. De grootste kansen liggen op dat gebied - profilering door vernieuwing.

Pindakaas! gaat eens nadenken over de wie op welke ministeries terecht zouden moeten komen...
Later meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten