donderdag 18 oktober 2012

Mike Patton - minibio vol met luistertips

Sinds 1968 dwaalt Mike Patton rond op de wereld. De zanger werd vooral bekend door zijn rol in Faith No More, maar het eerste (vindbare) bandje waar hij in zat was Mr. Bungle, waar ook Trey Spruance (die ook nog in FnM heeft gezeten) ook in zat:

Mr Bungle - Quote Unquote

Dat bandje is nooit echt heel groot geworden. Op zich begrijpelijk - ze maken niet de meest makkelijke muziek. Ze zijn misschien gehinderd door de afgeleide aandacht van Patton toen die in FnM zat. Aan de andere kant, ze hebben er misschien ook wel wat aan gehad. De bekendheid van Patton was natuurlijk gunstig voor de band. Het is denkbaar dat ze zonder Faith No More weggezakt waren in anonimiteit.

Tijdens en na het bestaan van Mr. Bungle was Patton dus bezig met Faith No More - een band die al sinds begin jaren 80 van de twintigste eeuw bestaat. Of bestond eigenlijk. Ooit begonnen met M Morris als zanger, een uitvloeisel van een eerdere band (Faith the Man). Na het vertrek van Morris versleet FnM verschillende vocalisten, waaronder Courtney Love - die naar het schijnt een relatie heeft gehad met Roddy Bottum. Op de eerste twee albums van FnM is Chuck Moseley te horen als zanger. Tijdens de opnames van het derde album werd Chuck uit de band gezet (zijn teksten werden te politiek) en werd in alle haast Patton gevraagd om de taken over te nemen. Goed. Sind het derde album heeft Patton de vocalen verzorgd, tot en met de reünie-tour.

Maar na FnM heeft Patton alles behalve stil gezeten: hij heeft het label Ipecac opgericht (waar onder andere the Melvins hun platen onderbrengen). Ook zat hij in Tomahawk, een band bestaande uit Patton, Duane Denison (Jesus Lizard), John Stanier (Helmet, Battles) en Kevin Rutmanis (Melvins)

Tomahawk - God Hates A Coward

Soort van een supergroep, zou je kunnen zeggen. Datzelfde zou je kunnen zeggen van een ander project van Patton: Fantômas. Die band bestaat uit Patton, King Buzzo (Melvins), Trevor Dunn (Mr. Bungle) en Dave Lombardo (Slayer). Lombardo waas tweede keus, maar Igor Cavalero (Sepultura) had geen zin of tijd om mee te doen. De band nam zijn naam van een stripfiguur uit het begin van de twintigste eeuw. Vaak denkt men dat het dan om The Phantom gaat, maar nee. Fanômas is een Franse creatie van Marcel Allain en Pierre Souvestre. Hij is een soort van Gentleman-thief, de edele inbreker zeg maar. Leuke strips, aanrader ;)

Fantômas - Investigation of a Citizen above Suspicion

Na die twee bands heeft Patton eigenlijk alleen nog maar redelijk losse relaties gehad met bands - zoals the X-cutioners, en de één-album band Peeping Tom (genoemd naar een film, (een van) de eerste slasher-horror-film(s))

Peeping Tom - Mojo
 
Lovage (ft. Mike Patton & Jennifer Charles) - Book of the Month
 
De laatste tijd lijkt Patton zich voornamelijk solo en ondersteunend te uiten. Als laatste filmpje in deze absoluut niet uitgebreide en waarschijnlijk vrij inaccurate biografie (Pindakaas! heeft geen diepgravend onderzoek verricht voor deze post) een solo-plaatje van Patton, afkomstig van het album Mondo Cane (in dit geval samen met het Metropole Orkest)- een eerbetoon aan de Italiaanse crooners die de muziek van Amerikaanse crooners overnamen en aanpasten.
 
Mike Patton & Metropole Orkest - Il Ciela In Una Stanza

Geen opmerkingen:

Een reactie posten