dinsdag 28 november 2006

Geneuzel over feestdagen

In de aloude strijd tussen Sinterklaas en de kerstman is er een steun in de rug voor de Sint:

De Vereniging tot Behoud van Sinterklaas protesteert tegen de officiële ontvangst van de Kerstman op 9 december in Noordwijk. "De Kerstman is een verzinsel van bedrijven die rond de kersttijd hun omzet willen verhogen", verklaart voorzitter Tom Hesselink. "Nederland heeft met Sinterklaas een heel speciale heilige, zijn feest mag niet in de schaduw komen te staan van een door de commercie uitgevonden dikkerd." (nu.nl)

Een nobel initiatief, maar met onjuistheden. Allereerst, Sinterklaas is niet voorbehouden aan Nederland, hij is gewoon een Rooms-Katholieke Heilige, beschermheilige van kinderen en zeevaarders en in een ver verleden bisschop van Myra (in het huidige Turkije). Maar goed, die fout wordt wel vaker gemaakt.

De kerstman is echter geen "verzinsel van bedrijven", maar van Maarten Luther, die van het protestantisme. Hij heeft het idee van het feest van Sint Nicolaas verplaatst naar Kerst, om de heidense connectie wat te verbloemen. De Kerstman is een verzinsel van hem, om de cadeautjes rond kerst te verklaren.
Het uiterlijk van de kerstman is wel degelijk een verzinsel van grote bedrijven, namelijk Coca-Cola, die in een reclamecampagne gebruik wou maken van de Man van de Noordpool. Vandaar ook de kleuren van zijn kleren: Rood en Wit.

Half gelijk heeft hij dus wel, maar de bewering dat bedrijven de kerstman hebben bedacht is niet waar. Daarvoor moeten we terug naar de 16e eeuw (als ik het goed heb), in ieder geval naar Maarten Luther, die de (Rooms-Katholieke) Kerk wou veranderen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten