vrijdag 22 december 2006

Wat is literatuur?

Literatuur. Bij die term gaan de gedachten naar Tolstoy, Dostojewski, Bukowski, Coetzee, Eliot, Van Ostaijen, Melville, Conrad, Shakespeare, Donne, Mulish, Lanoye, Brusselmans, Eco, Dante, Wolfe, Faulkner en zo meer.

Literatuur, dan denk je aan Misdaad en Straf, Oorlog en Vrede, De Avonden, Moby Dick, Romeo en Julia, As I Lay Dying, De Naam van De Roos, Oedipus Rex, Antigone, De Goddelijke Komedie, De Ontdekking van de Hemel, Don Quixote, De Bibliotheek van Babel en noem maar op.

Literatuur is niet een boeketreeksroman, Suske en Wiske, The Vengabus Is Coming, All day and All of the Night, Robocop, Spiderman, Batman, Superman, Kuifje, Sin City, L.A. Woman of Nirvana's Scentless Apprentice en Rammsteins Dalai Lama.

of toch?

Dalai Lama is een variatie op Goethe (Der Erlkönig). Zou het lied dan minderwaardig zijn, omdat er nu geen sprake is van een paard en een bos, maar van wolken en een vliegtuig? De boodsachap is dezelfde.
Scentless Apprentice is een samenvatting van Süsskind (Het Parfum). En oké, een samenvatting is geen literatuur. Maar een samenvatting in de vorm van een gedicht?
En waarom zou Spiderman geen literatuur kunnen zijn?

Een verhaal over persoonlijke groei, waarin ook wordt gekeken naar maatschappelijke problemen en manieren om met verlies, verdriet en tegenslag om te gaan. Waarin we een karakter zien dat zich ontwikkelt, aanpast en het beste maakt van de situatie, waarmee we mee kunnen leven, dat een herkenbare situatie oplevert en daarmee de lezer helpt om om te gaan met zijn eigen situatie.

Een verhaal over een man die gemangeld door verlies zichzelf terugtrekt en isoleert, die een 'innerlijke reis' moet maken om weer tot zichzelf te komen en uiteindelijk leert dat thuis een veilige plek is, dat er altijd nog hoop en steun is.

Het medium waarin zo'n verhaal vertelt wordt doet er toch niet toe?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten